Wat is een Bitcoin adres? Bitcoin adres maken en achterhalen

Een Bitcoin adres is een uniek identificatienummer, die bestaat uit 26-35 alfanumerieke tekens dat wordt gegenereerd door jouw Bitcoin Wallet. Om Bitcoin te kunnen versturen of ontvangen heb je een bitcoin adres nodig, het is in feite het makkelijkst te vergelijken met een bankrekeningnummer.

Wat is een bitcoinadres

Bitcoin adres aanmaken

Wie wil handelen in Bitcoin, heeft een Bitcoin-adres nodig. Vele mensen vragen zich af hoe ze daar aankomen, maar erg moeilijk is dit in feite niet. Er bestaan verschillende wijzen waarop je de eigenaar kunt worden van een Bitcoin-adres. Wij pikten er twee voor je uit die gemakkelijk zijn om uit te voeren.

  1. Een willekeurig Bitcoin adres aanmaken.

Dit kun je doen door naar Bitcoinadresss.org te surfen. Daar vind je alle stappen die nodig zijn om een Bitcoin adres aan te maken.

  1. Een Bitcoin wallet aanmaken

Wie zich aanmeldt voor een Bitcoin wallet, krijgt tegelijk ook meteen een Bitcoin adres.

Welke van deze 2 manieren je kiest, maakt weinig uit. Belangrijk is dat het gemakkelijk is om te doen en dat je er helemaal geen techneut voor hoeft te zijn.

Bitcoin adres achterhalen

Nu je weet hoe gemakkelijk het is om aan een Bitcoin adres te geraken, is het misschien wel leuk om te ontdekken hoe je een Bitcoin adres kunt achterhalen. Er wordt wel eens gezegd dat een Bitcoin adres wel wat wegheeft van een bankrekening, maar het ziet er toch wel wat anders uit. Eerst en vooral is een Bitcoin adres heel wat langer dan de doorsnee bankrekening of IBAN die er in Nederland als volgt uitziet: De 2 letters BE, gevolgd door 2 cijfers en je oude Nederlandse bankrekeningnummer dat uit 12 cijfers bestaat. Dat zijn dus in totaal 16 karakters. Een Bitcoinadres bestaat uit tussen 26 en 35 karakters! Dat is behoorlijk wat langer. Er zijn mensen die hun bankrekening van buiten kennen, maar bij een Bitcoin adres is dit toch wat moeilijker om dit voor elkaar te krijgen.

Waar je Bitcoinadressen aan kunt herkennen is dat ze allemaal uit willekeurig combinaties van letters en cijfers lijken te bestaan. Dit noemen we de alfanumerieke opbouw. Alfanumeriek betekent dat je er zowel elementen van het alfabet (letters) als cijfers in zult herkennen. We spraken van een willekeurige combinatie, maar er zijn wel herkenningspunten in de opbouw van een adres. Zo kun je Bitcoinadressen onderscheiden van andere willekeurige combinaties. De meeste Bitcoinadressen zijn 34 karakters lang en beginnen steevast ofwel met het cijfer 1 of 3. De 1 of 3 is gerelateerd aan het achterliggende formaat of hash van het adres. Hiermee wordt de graad van beveiliging van het adres bepaald. Bitcoinadressen die beginnen met 1 noemen we P2PKH adressen. Begint het adres met 3, dan spreken we over een P2SH – adres. Behalve heel veel adressen die 34 karakters lang zijn, vind je ook een aanzienlijk deel die uit 33 karakters bestaan. Ook korte adressen bestaande uit 16 karakters komen relatief veel voor.

Verder wordt de rest van ieder Bitcoinadres inderdaad compleet willekeurig aangemaakt. Enkele karakters zul je echter nooit aantreffen in deze adressen. We hebben het dan over de hoofdletter ‘O’, de hoofdletter ‘I’ en de kleine letter ‘l’. Deze lijken immers zo erg op elkaar dat ze voor grote verwarring zouden kunnen zorgen. Elk adres is zowel uniek als openbaar. Iedereen die over je adres beschikt, kan je Bitcoins sturen. Bij sommige websites is het mogelijk om gratis Bitcoins te krijgen of in Bitcoin betaald te worden voor bewezen diensten, zoals bepaalde vormen van thuiswerk. Op deze sites moet je dus ook je Bitcoinadres achterlaten, want anders kan de site je niet betalen.

Een voorbeeld van een Bitcoin adres:

1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa

Dit adres voldoet aan alle voorwaarden van een Bitcoin adres zoals hierboven beschreven. Het is trouwens ook het eerste Bitcoin adres dat ooit werd aangemaakt op 3 januari 2009. Waarschijnlijk is dit meteen ook het bekendste Bitcoin-adres! Het bestaat trouwens uit 35 karakters.

Hoe weet je of een Bitcoin-adres betrouwbaar is?

De karakters waaruit een Bitcoinadres bestaat, worden dan wel willekeurig aangemaakt, helemaal arbitrair zijn ze dan ook weer niet. Diverse karakters die je in een Bitcoin-adres kunt terugvinden, dienen ter controle van het adres zelf. Wie zijn Bitcoinadres op papier bijhoudt, kan wel eens tikfouten maken. Dit soort fouten kunnen door de opmaak van het adres worden gedetecteerd. Zo kunnen ze worden opgespoord en zal een dergelijk Bitcoin-adres terstond worden geweigerd! Deze controle is vaak nuttig bij de kortere Bitcoin-adressen. Deze adressen zijn kort omdat karakters zoals nullen hierin werden weggelaten. De controlesom bevestigt in dit geval de geldigheid van het adres.

Hoe Bitcoin kopen?

Het kopen van Bitcoin doe je via de Axiras website, je registreert je voor een Axiras-account en met iDeal, Paypal, Mastercard, Bancontact of Credit card kan de Bitcoin aangekocht worden en in jouw wallet bewaard worden.

Axiras geeft alle potentiële klanten de mogelijkheid om een gamma aan verschillende cryptovaluta te kopen in Nederland. Bitcoin is er daar maar een van. Axiras staat ten dienste van privépersonen, organisaties en professionals. Zowel financiële instellingen als gewone consumenten kunnen dus bij ons terecht.

Reviews Axiras

Beoordeling 9,5/10

★★★★★

Op basis van 2386 beoordelingen

Geef ons een beoordeling