Is Bitcoin veilig?

Bitcoin is veilig omdat het gedecentraliseerd en versleuteld is. Het werkt op een systeem dat bekend staat als de blockchain. Alle transacties worden op dit netwerk voltooid en het proof-of-work algoritme zorgt ervoor dat ze niet gemanipuleerd kunnen worden. Bovendien wordt alle informatie openbaar gehouden om transparantie te garanderen en fraude te voorkomen.

Is Bitcoin veilig?

7 redenen waarom bitcoin veilig is

  1. Bitcoin is versleuteld
  2. Bitcoin is openbaar
  3. Bitcoin is gedecentraliseerd
  4. Bitcoin maakt gebruik van cryptografie-algoritmen
  5. Bitcoin is peer-to-peer
  6. Bitcoin vertrouwt op het rekenwerk van miners
  7. Bitcoin is een proof-of-work cryptocurrency

1. Bitcoin is versleuteld

Bitcoin is een versleutelde digitale valuta. Het werkt met een systeem dat bekend staat als het Bitcoin-netwerk. Alle transacties worden anoniem gedaan met een digitale portemonnee om het hoogste niveau van veiligheid te garanderen. Deze encryptie maakt gemakkelijke en veilige transacties mogelijk en voorkomt dat hackers betalingen kunnen bespioneren. Anders zouden zij gemakkelijk mazen in de wet vinden en zou alles op het spel staan. Bovendien worden alle transacties op een peer-to-peer basis geregeld, wat ervoor zorgt dat jij en je partner de enigen zijn die er weet van hebben.

2. Bitcoin is openbaar

Alle bitcoin transacties zijn openbaar. U vraagt zich misschien af dat in het bovenstaande gedeelte stond dat ze versleuteld en anoniem zijn. En nu zeggen we dat ze openbaar zijn. Laten we dat uitleggen. 
Dat bitcoin openbaar is, betekent dat alle transactiegegevens openbaar zijn, behalve de gegevens van de eigenaar. Daarom is er geen kans dat iemand het systeem zou bedriegen of iemand zou bedriegen. Door deze transparantie kan niemand valse transacties claimen omdat alles openbaar is. 

3. Bitcoin is gedecentraliseerd

Bitcoin is een gedecentraliseerde munt en niemand heeft er zeggenschap over. Dit was een van de belangrijkste redenen waarom de bedenker anoniem bleef en koos voor het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Dit gedecentraliseerde maakt bitcoin gelijk voor iedereen over de hele wereld. Omdat er geen heersende autoriteit is, kunnen ze niet op verzoek worden gecreëerd. Bovendien wordt het over de hele wereld verhandeld en wordt de informatie op meerdere servers bewaard. Daarom is het bijna onmogelijk om te hacken en iets te stelen van het systeem. 

4. Bitcoin maakt gebruik van cryptografie-algoritmen

Alle cryptocurrencies zijn gebaseerd op een cryptografie-algoritme. Deze algoritmen zorgen ervoor dat de transacties kunnen worden geverifieerd, niet kunnen worden gerepliceerd en niet kunnen worden teruggedraaid. Dit betekent dat zodra de transactie je portemonnee verlaat, deze versleuteld is. Ze kan pas worden ontcijferd wanneer ze de ontvanger bereikt. Daarom maken deze cryptografische algoritmen bitcoin veilig. 
Sommige mensen zouden kunnen denken dat het niet kunnen terugdraaien van hun transacties een nadeel is. In werkelijkheid is het van het grootste belang. Het zorgt ervoor dat niemand zijn betaling teruggedraaid krijgt nadat hij zijn werk heeft gedaan. 

5. Bitcoin is peer-to-peer

In het geval van uw fiatvaluta die een heersende autoriteit heeft, worden al uw transacties bijgehouden door uw bank. Deze transacties kunnen worden herroepen of gemanipuleerd door hackers of de uitgevende instantie. Met bitcoin is de situatie niet zo. Dit komt omdat Bitcoin een peer-to-peer netwerk is. Het is gedecentraliseerd en niemand kan uw transactie traceren. Alles gebeurt op een collectieve basis in het bitcoin-netwerk. 

6. Bitcoin vertrouwt op het rekenwerk van miners

In tegenstelling tot fiatvaluta's die op aanvraag kunnen worden gedrukt, kan Bitcoin alleen worden gemaakt met behulp van een complexe procedure die 'mining' wordt genoemd. Deze procedure vergt een grote investering van tijd, geld en energie. Bovendien is er een limiet aan het totale aantal Bitcoins dat kan worden gedolven. Dit minen is ook beperkt door de tijd. Er kunnen maar 21 miljoen bitcoins in omloop zijn en er kan maar één blok per 10 minuten gemijnd worden. Deze factoren maken bitcoin ook veilig omdat niemand valse bitcoins kan maken en verhandelen. Bovendien houdt het ook zijn prijs onder controle. 

7. Bitcoin is een proof-of-work cryptocurrency

Proof-of-work is een algoritme gebaseerd op Blockchain. Dit algoritme is nodig om de veiligheid van meerdere cryptocurrencies, waaronder bitcoin, te waarborgen. Het voorkomt dat miners, degenen die bitcoin maken en transacties afhandelen, fraude plegen. Proof-of-work zorgt ervoor dat miners geen valse transacties aanmaken. Het beheert ook de geschiedenis van alle transacties, zodat ze na verloop van tijd niet kunnen worden gewijzigd.

Bitcoin en Blockchain

Bij Axiras kunnen we je dus wel verzekeren dat de Bitcointechnologie veilig is, maar dat het gedrag van individuele gebruikers wel onveilig kan zijn. Zo is het geen goed idee om een hardware wallet te laten slingeren en een paper wallet op een vochtige plaats te bewaren. Verder willen wij je ook adviseren om je pc tot de tanden toe te beveiligen als je met Bitcoin bezig bent.

Uiteraard weet je al dat je niet zonder virusscanner kunt. Een security suite is echter nog beter. Daarnaast zouden we ook een veilige browser willen adviseren. Daarbij denken we aan een browser die anoniem surfen mogelijk maakt zoals de Tor browser, maar ook aan Firefox die je vertelt wanneer je je naar een onveilige website begeeft en deze dan ook terstond blokkeert.

Wil je helemaal veilig zijn, dan doe je er goed aan om alle bestanden, adressen, wallets en andere aan Bitcoin gerelateerde informatie ook offline te bewaren. Zo heb je altijd een back-up bij de hand wanneer er onverhoopt er toch iets mis zou kunnen gaan.

Welke aspecten van de Bitcoin technologie garanderen de veiligheid?

  • Digitale handtekeningen voor een optimale identificatie van gebruikers
  • Een volledig archief van alle transacties om fraude en dubbele betalingen tegen te gaan.
  • De rekenkracht van alle computers binnen het netwerk. Zo kan iedere transactie geverifieerd worden door meerdere nodes.

Wat betekent dit in de praktijk?

Zowel de betaler als de bestemmeling van een transactie beschikken beide over een openbare en een geheime digitale handtekening. Dit soort van handtekeningen worden automatisch en softwarematig gegenereerd, op het moment dat beide partijen een Bitcoinadres aanmaken.

De openbare handtekening kan door iedereen gezien worden. De geheime handtekening ken je alleen zelf.

Bij het verzenden van Bitcoins gebeurt het volgende: de openbare handtekening van de betaler en de bestemmeling worden allebei gekoppeld aan de geheime handtekening van de betaler. Zo krijgt de betaling de verzekering dat enkel hij de betaling heeft uitgevoerd en niemand anders. Het is immers alleen de betaler die zijn geheime handtekening kent.

Vervolgens wordt de transactie verzonden naar alle nodes in het netwerk. De nodes kunnen de transactie op hun beurt verifiëren omdat de publieke handtekeningen van de betaler en de bestemmeling voor iedereen in het netwerk zichtbaar zijn.

Nadien wordt de transactie door de nodes vergeleken met alle andere transacties die voordien reeds plaatsvonden binnen het netwerk. Dit is mogelijk omdat het bestand met alle transacties via het peer-to-peer netwerk in blokken bewaard wordt. Om de veiligheid van het netwerk of de blockchain te garanderen, worden alle blokken geëncrypteerd.

Alle nodes worden voortdurend ingezet om verschillende betalingen te verifiëren. Dit betekent in de praktijk dat meer dan 50% van de nodes of computers binnen het netwerk nodig zijn om een dubbele transactie door te drukken. In de praktijk is dit niet mogelijk. Vanaf dat 51% van alle nodes bezig zouden zijn met één enkele betaling, gaan de alarmbellen af!

Waarom de Bitcoin technologie soms toch niet zo veilig is als eerst gedacht

Een betaling in BTC is onomkeerbaar. Wie zich vergist, staat voor het blok. De transactie kan niet meer worden terugbetaald en je bent je virtueel geld kwijt.

Vele mensen denken dat je inkomsten uit Bitcoins niet moet opgeven bij de belastingdienst. In de praktijk bestaat die plicht wel. Je kunt BTC dus niet zien als een extra potje waar niemand weet van heeft. De aangifte moet wel gedaan worden in euro.

Bitcoins kopen en verkopen

Wie Bitcoins wil kopen en verkopen, kan dit bij Axiras. We leggen je hier graag uit hoe je dat doet. Wat je eerst moet doen, is je aanmelden bij Axiras en een account aanmaken op onze website. Axiras is een veilig platform om je Bitcoins te kopen verkopen.

Het aankopen van Bitcoin kan u met iDeal, Visa, MasterCard, credit card en contant geld. Je hebt dus de keuze tussen verschillende betaalmogelijkheden. Er zit er altijd wel een voor jou bij. Bestellingen worden vlug uitgevoerd.

Reviews Axiras

Beoordeling 9,5/10

★★★★★

Op basis van 2386 beoordelingen

Geef ons een beoordeling