Is Bitcoin veilig?

De technologie die achter de Bitcoin zit, is in ieder geval ontworpen met veiligheid in het achterhoofd. Er wordt gebruikgemaakt van digitale handtekeningen. Alle transacties worden bijgehouden. Encryptie en nodes vormen de kern van de veiligheid binnen het Blockchain netwerk.

Is Bitcoin veilig?

Bitcoin en Blockchain

Bij Axiras kunnen we je dus wel verzekeren dat de Bitcointechnologie veilig is, maar dat het gedrag van individuele gebruikers wel onveilig kan zijn. Zo is het geen goed idee om een hardware wallet te laten slingeren en een paper wallet op een vochtige plaats te bewaren. Verder willen wij je ook adviseren om je pc tot de tanden toe te beveiligen als je met Bitcoin bezig bent.

Uiteraard weet je al dat je niet zonder virusscanner kunt. Een security suite is echter nog beter. Daarnaast zouden we ook een veilige browser willen adviseren. Daarbij denken we aan een browser die anoniem surfen mogelijk maakt zoals de Tor browser, maar ook aan Firefox die je vertelt wanneer je je naar een onveilige website begeeft en deze dan ook terstond blokkeert.

Wil je helemaal veilig zijn, dan doe je er goed aan om alle bestanden, adressen, wallets en andere aan Bitcoin gerelateerde informatie ook offline te bewaren. Zo heb je altijd een back-up bij de hand wanneer er onverhoopt er toch iets mis zou kunnen gaan.

Welke aspecten van de Bitcoin technologie garanderen de veiligheid?

  • Digitale handtekeningen voor een optimale identificatie van gebruikers
  • Een volledig archief van alle transacties om fraude en dubbele betalingen tegen te gaan.
  • De rekenkracht van alle computers binnen het netwerk. Zo kan iedere transactie geverifieerd worden door meerdere nodes.

Wat betekent dit in de praktijk?

Zowel de betaler als de bestemmeling van een transactie beschikken beide over een openbare en een geheime digitale handtekening. Dit soort van handtekeningen worden automatisch en softwarematig gegenereerd, op het moment dat beide partijen een Bitcoinadres aanmaken.

De openbare handtekening kan door iedereen gezien worden. De geheime handtekening ken je alleen zelf.

Bij het verzenden van Bitcoins gebeurt het volgende: de openbare handtekening van de betaler en de bestemmeling worden allebei gekoppeld aan de geheime handtekening van de betaler. Zo krijgt de betaling de verzekering dat enkel hij de betaling heeft uitgevoerd en niemand anders. Het is immers alleen de betaler die zijn geheime handtekening kent.

Vervolgens wordt de transactie verzonden naar alle nodes in het netwerk. De nodes kunnen de transactie op hun beurt verifiëren omdat de publieke handtekeningen van de betaler en de bestemmeling voor iedereen in het netwerk zichtbaar zijn.

Nadien wordt de transactie door de nodes vergeleken met alle andere transacties die voordien reeds plaatsvonden binnen het netwerk. Dit is mogelijk omdat het bestand met alle transacties via het peer-to-peer netwerk in blokken bewaard wordt. Om de veiligheid van het netwerk of de blockchain te garanderen, worden alle blokken geëncrypteerd.

Alle nodes worden voortdurend ingezet om verschillende betalingen te verifiëren. Dit betekent in de praktijk dat meer dan 50% van de nodes of computers binnen het netwerk nodig zijn om een dubbele transactie door te drukken. In de praktijk is dit niet mogelijk. Vanaf dat 51% van alle nodes bezig zouden zijn met één enkele betaling, gaan de alarmbellen af!

Waarom de Bitcoin technologie soms toch niet zo veilig is als eerst gedacht

Een betaling in BTC is onomkeerbaar. Wie zich vergist, staat voor het blok. De transactie kan niet meer worden terugbetaald en je bent je virtueel geld kwijt.

Vele mensen denken dat je inkomsten uit Bitcoins niet moet opgeven bij de belastingdienst. In de praktijk bestaat die plicht wel. Je kunt BTC dus niet zien als een extra potje waar niemand weet van heeft. De aangifte moet wel gedaan worden in euro.

Een aantal landen hebben de Bitcoin al verboden. Andere landen staan op het punt om dit te doen of stellen de munt tenminste in vraag. Dit maakt dat het bezitten van Bitcoin mogelijk niet zo veilig is als eerst gedacht. Je bezit kan zomaar verbeurd worden verklaard. In dat geval is de Bitcoin niet zo veilig als eerst gedacht!

Bitcoins kopen en verkopen

Wie Bitcoins wil kopen en verkopen, kan dit bij Axiras. We leggen je hier graag uit hoe je dat doet. Wat je eerst moet doen, is je aanmelden bij Axiras en een account aanmaken op onze website. Axiras is een veilig platform om je Bitcoins te kopen verkopen.

Het aankopen van Bitcoin kan u met iDeal, Visa, MasterCard, credit card en contant geld. Je hebt dus de keuze tussen verschillende betaalmogelijkheden. Er zit er altijd wel een voor jou bij. Bestellingen worden vlug uitgevoerd.

Reviews Axiras

Beoordeling 9,4/10

★★★★★

Op basis van 285 beoordelingen

Geef ons een beoordeling