Hoeveel Bitcoins zijn er in omloop?

In 2017 bedroeg het aantal Bitcoins 16.668.112. In februari 2018 bedroeg het aantal Bitcoins 16.863.313. Ongeveer elke 10 minuten komt er een Bitcoin bij. Als we deze aanname verder blijven volgen, zal in het jaar 2140 het maximale van 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn.

Hoeveel Bitcoins zijn er in omloop

Aantal Bitcoins in totaal

Bitcoin bestaat. Hier kunnen we niet omheen. Het aantal Bitcoins is voortdurend in beweging. Omdat er nog steeds mensen zijn die Bitcoins minen en het maximaal aantal Bitcoins nog niet bereikt is, is het niet precies te zeggen hoeveel BTC er nu precies in omloop zijn. In 2018 bedroeg het aantal Bitcoins 16.863.313. Je kunt het aantal Bitcoin bijhouden door middel van een teller die in real time op het internet te raadplegen is. Zo zie je dat het aantal BTC dat nu in omloop is, steeds minder snel stijgt. Als we van deze aanname vertrekken, duurt het tot 22 november 2140 vooraleer er 21 miljoen Bitcoins in omloop zullen zijn. Sommige schattingen gaan ervan uit dat dit vlugger zal gebeuren. Sommige specialisten spreken van 2022 en anderen hebben het over 2040. Het hangt er vanaf welke deskundige je raadpleegt. Éen keer zal het er toch moeten van komen.

Gaan er soms Bitcoin verloren?

Tegelijkertijd zijn er ook tal van gebruikers die hun Bitcoin of deeltjes ervan verkopen. Soms gaan ook Bitcoins verloren door het crashen van computers, activiteiten van hackers zoals één keer de inbraak op de Mt. Gox exchange en andere onverwachte gebeurtenissen.

Wat is een satoshi en wie is Satoshi Nakamoto?

Feit is dat een Bitcoin bestaat uit 100 miljoen deeltjes die satoshi genoemd worden naar de uitvinder van de digitale munt. Deze gebruikte het Japanse pseudoniem Satoshi Nakamoto. Wie er precies achter dit pseudoniem schuilgaat, weten we nog altijd niet. Feit is wel dat er 100 miljoen satoshi in een Bitcoin gaan. 1 satoshi is op zijn beurt heel weinig waard. Je zou het bedrag kunnen vergelijken met 1/16.000 ste van een euro. Dat is wel heel weinig, maar het maakt van de Bitcoin een munt die heel erg deelbaar is. Dit kan zo zijn voordelen hebben. Je kunt op die manier de kleinere satoshi aankopen in plaats van een hele Bitcoin in één keer.

Zo kan iedereen euro's investeren in de digitale munt. Een enkele Bitcoin bestaat uit 100 miljoen satoshi. De satoshi is op zich misschien heel weinig waard, maar maakt het wel mogelijk om voor een klein bedrag aan euro s in Bitcoin te investeren. Ongeveer elke Bitcoin transactie gebeurt in satoshi.

Nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins

In bijna ieder artikel over Bitcoins wordt ons verteld dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins zullen zijn. In feite is dit niet helemaal juist. Het juiste maximum aantal Bitcoins zal 20.999.999,9769 bedragen. Dit is te wijten aan de formule die in het Bitcoin protocol werd gebruikt. Deze formule is de volgende:

Bitcoin formule

Door deze formule wordt bepaald hoeveel Bitcoins in omloop zullen zijn in het jaar 2140.

Hoeveel bitcoins kunnen er nog gemined worden?

Mining is het delven van de Bitcoin. Miners zijn computers die de transacties die plaatsvinden via bitcoins, controleren door een mathematische wiskundige formule op te lossen. Er blijven op dit moment nog ongeveer 5 miljoen Bitcoins die gemined kunnen worden.

Theoretisch is het mogelijk om elke 10 minuten 12,5 Bitcoin of BTC minen. Het oplossen van de mathematische problemen wordt ook wel eens omschreven als het vinden van een blok. De software achter de Bitcoin zorgt ervoor dat de tijd die je nodig hebt om een blok te vinden, altijd dezelfde is. Zo wordt ervoor gezorgd dat er niet meer Bitcoins per dag kunnen bijkomen dan door de makers van het Bitcoinprotocol werd vastgelegd.

Dit wil ook zeggen dat hoe meer mensen naar BTC gaan zoeken, hoe moeilijker het wordt om de rekensommen op te lossen. Ook dit werd softwarematig vastgelegd in het protocol. Indien men dit niet zou doen, zou dit betekenen dat er sneller dan bedoeld BTC bijkomen.

De moeilijkheidsgraad van het minen wordt dan ook steeds groter. Dit noemen we trouwens de difficulty factor. Deze wordt gevisualiseerd in een grafiek. Hierdoor kun je zien dat deze factor de laatste tijd pijlsnel naar omhoog gaat. Dit heeft dan weer te maken met het maximale aantal Bitcoin dat door het protocol werd vastgelegd.

Wanneer zijn alle Bitcoins gemined?

Door het minen komen er iedere keer 12,5 Bitcoin bij. Dit gebeurt iedere keer dat er een blok wordt gevormd. Dat is het mechanisme waardoor er BTC worden gecreëerd. Hierbij wordt ook ingebouwd dat de beloning die je krijgt voor het minen van de 12,5 Bitcoin periodiek wordt gehalveerd. De beloning die je ervoor krijgt, wordt dus op termijn steeds lager. Zo komen er steeds minder Bitcoin bij en duurt het nog relatief lang tot de magische grens van 21 miljoen Bitcoin zal worden bereikt. Volgens sommige bronnen zal dit in 2022 gebeuren, volgens andere in 2040.

Waarom het nog lang zal duren voor het maximum aantal Bitcoins is bereikt?

De deelnemers aan de blockchain die mathematische vraagstukken oplossen en zo de Bitcoin transacties controleren, verifiëren en vastleggen worden daarvoor beloond in Bitcoin. Zij maken namelijk een nieuw blok van de blockchain aan. In het begin werden deze mensen vergoed met een bedrag van 50 Bitcoin. Deze Bitcoin hadden toen nog een heel lage waarde. Nu bedraagt de vergoeding voor het minen van Bitcoin nog 12,5 Bitcoin. Natuurlijk zijn deze 12,5 Bitcoin omgerekend naar virtueel geld meer waard dan de 50 Bitcoin die de miners in het begin hiervoor kregen.

Tegelijk worden de mathematische vraagstukken die de deelnemers moeten oplossen om de Bitcoin transacties te verifiëren steeds moeilijker. Dit verklaart waarom er steeds minder Bitcoin bijkomen en het mogelijk nog lang zal duren voor we de historische drempel van 21 miljoen Bitcoins zullen bereiken. Nu hanteren experts daar het jaar 2140 voor. Eerder werden de jaren 2022 en 2040 genoemd. Wellicht zal het voortaan langer dan 10 minuten duren voor er een nieuw blok bijkomt.

Tegelijk zijn er Bitcoin experts die betwijfelen of er echt nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins zullen bestaan. Ook over de datum waarop de 21 miljoenste Bitcoin zal gemined worden, zijn verschillende meningen. Eén reden hiervoor is dat er steeds nieuwe cryptovaluta bijkomen en dat er zich steeds nieuwe ontwikkelingen in de cryptowereld voordoen. Het is dus mogelijk dat er in de toekomst ooit gesleuteld zal worden aan het maximum aantal Bitcoins. Immers, hetzelfde gebeurde ook reeds met het aantal Bitcoin dat miners krijgen voor het bewaken van een Bitcoin transactie en het aanmaken van een nieuw blok.

Bitcoins kopen Nederland

Axiras geeft alle potentiële klanten in Nederland de mogelijkheid om een gamma aan verschillende cryptovaluta te kopen. Je kunt daarbij Bitcoins kopen met iDeal, PayPal, Bancontact, Credit card, Contant geld en Mastercard.

Axiras verkoopt altijd bitcoins uit eigen voorraad die direct geleverd worden aan de afgesproken prijs. Bij ons ben je zeker van de prijs. Aanpassingen achteraf zul je bij Axiras alvast niet vinden. Bestellingen worden vlug uitgevoerd.

Verder garanderen wij de kleinste prijsverschillen en de toegang tot een orderboek met een grote liquiditeit m.b.t. de valuta die de beste resultaten geven.

Reviews Axiras

Beoordeling 9,4/10

★★★★★

Op basis van 285 beoordelingen

Geef ons een beoordeling