Bitcoin wallet

Kies uw Bitcoin wallet download


Wat is een Bitcoin wallet?

Bitcoin walletEen Bitcoin wallet is een digitale portemonnee waar je virtuele munten op kunt bewaren, door een software programma of applicatie te downloaden en die te installeren op je desktop, mobiel apparaat of op een USB-stick.

Kies een wallet die bij je past

Er bestaan diverse soorten wallets. Wie hier voor de eerste keer over leest, krijgt mogelijk de indruk dat hij of zij door de vele bomen het bos niet meer kan zien. Dit is ook de reden waarom we nu wat meer aandacht besteden aan de meest voorkomende soorten wallets die aangeboden worden en hoe je deze het best gebruikt. Wie vaak voor de pc zit, zal voor een ander systeem kiezen dan iemand die meer met de smartphone of tablet bezig is. Wie kiest voor absolute veiligheid, kan zelfs voor een wallet op papier kiezen als back-up mogelijkheid.

Zowel kopers als verkopers van bitcoin, hebben een bitcoin wallet nodig. Wallet is trouwens het Engelse woord voor portemonnee. In dit geval is de wallet een zogenaamde virtuele of digitale portemonnee waarin de digitale munten worden bewaard. Verder hebt u voor het handelen in bitcoin ook nog een bitcoinadres nodig. Dit adres is te vergelijken met een soort van bankrekening. Alleen bevindt zich deze rekening niet bij een bank.

Een bitcoinadres is een rekeningnummer voor bitcoins dat u zelf kunt aanmaken. Om dit bitcoinadres te kunnen aanmaken, hebt u de bitcoinwallet of digitale portemonnee nodig. Misschien maakt het idee om dit zelf te doen u een beetje onwennig. Wij kunnen u in ieder geval al een beetje geruststellen. Met behulp van de bitcoin wallet of digitale portemonnee kan ieder dit dat wil zelf bitcoinadressen creëren. Vervolgens kunt u het bitcoinadres aan iedereen geven die u bitcoins wilt sturen.

De wallet is verantwoordelijk voor de geëncrypteerde sleutels die u de toegang verschaffen tot uw eigen bitcoins. Zo kunt u ze besteden aan goederen of de digitale munten verkopen of inruilen tegen andere valuta. Om bitcoins te kunnen aanvaarden van anderen is het niet nodig om de wallet te activeren. Dit is alleen nodig wanneer u uw saldo wilt checken en/ of zelf bitcoins wilt gebruiken om erin te handelen of om er iets mee te kopen. De bitcoin wallet bestaat momenteel in verschillende vormen. Bitcoins kun je dus op verschillende plaatsen bewaren of opslaan. Dit kan op je smartphone, tablet, computer, op een usb-pen, online of gewoon op papier. U merkt meteen dat er verschillende manieren bestaan om bitcoin te bewaren in een wallet. Iedere wijze van bewaren heeft pro’s en contra’s. Hierna gaan we nog verder in op de diverse soorten van wallets die er bestaan en in combinatie met welk toestel of apparaat je deze het best gebruikt.

Bitcoin wallet download

Wie de bitcoin wallet offline wil bewaren, moet deze downloaden. Hierbij is het heel belangrijk dat u over voldoende vrije schijfruimte beschikt om de bitcoin wallet op je desktop computer te kunnen bewaren. Bitcoin wallets downloaden kun je trouwens met de 3 belangrijkste besturingssystemen: Windows, Linux of Mac. Hierbij is het belangrijk om weten dat de volgende Linux distributies hiervoor geschikt zijn: Linux, ARM Linux en Ubuntu.

Bitcoin wallet aanmaken

Hoe je een bitcoin wallet aanmaakt, is in grote mate afhankelijk van je keuze voor een bepaalde soort van wallet. Bij een online wallet lijkt het allemaal eenvoudig. Je gaat naar een website toe, je registreert je bij deze website en vervolgens ben je meteen in het bezit van een online wallet.

Bij een offline wallet moet je deze downloaden zoals hierboven wordt beschreven. Tegelijk moet je verschillende preventieve maatregelen nemen om je wallet en de inhoud ervan te beschermen. Bitcoin is immers geld en virtueel of niet, dat moet goed beschermd worden. Wie bitcoin bewaart op een pc, smartphone of tablet moet deze dus goed beschermen met een security suite, een firewall of antivirussoftware.

Behalve deze maatregelen die iedereen al neemt omdat het gewoon onverantwoord is om zonder beveiliging online te gaan, zijn er nog tal van andere maatregelen die je dient te treffen om bitcoin veilig in een wallet te bewaren.

Verschillende soorten Bitcoin wallets

Elektronische wallets

Elektronische portemonnees zijn wallets die je kunt downloaden als een stuk software dat je vervolgens kunt installeren op je pc of in de Cloud. In het geval dat de wallet op je computer wordt bewaard, krijg je een bestand op je computer dat het betalen in Bitcoin vergemakkelijkt. De wallets in de Cloud zijn zeer gebruiksvriendelijk. Zo krijg je niet alleen het bestand maar ook een zeer overzichtelijke interface. Dit lijkt aanlokkelijk, maar je moet hier wel bij bedenken of het wel verstandig is om je privé sleutels in handen te geven een derde partij.

Software wallet

Deze vorm van wallets geven je het gevoel dat je de controle hebt over je wallet. De software zorgt er namelijk voor dat alles op je eigen pc terechtkomt. Bijkomend zijn deze digitale portemonnees gemakkelijk in te stellen en zijn ze helemaal gratis. Dit lijkt aanlokkelijk, maar deze manier van werken heeft wel voor gevolg dat je de inhoud van je computer regelmatig moet back-uppen. Als je dit niet doet, loop je de kans dat je alles verliest als je pc gestolen wordt, je harde schijf crasht of als je het ongewilde bezoek van hackers krijgt. Zo ben je alles kwijt: je Bitcoins en de geheime sleutels die erbij horen.

Het wordt dan meteen duidelijk dat je zeer goede beveiligingsmaatregelen moet nemen. De eerst software wallet werd trouwens op basis van het Bitcoinprotocol ontwikkeld. Dit Bitcoin Core protocol wordt nog steeds gebruikt als vorm van software wallet. Je kunt het nog altijd downloaden. In feite kun je hiermee ook een volledig werkend knooppunt in de blockchain worden, maar dit hoeft niet. Je kunt het protocol ook gewoon gebruiken als wallet. Verder verschaft het je inzicht in alle transacties die sedert 2009 in BTC zijn uitgevoerd. Het hele bestand is 145 GB groot. Voor sommige mensen is dit de inhoud van de harde schijf van hun pc! Een aanrader is het dus niet voor wie nog andere dingen wil doen met de pc.

Wie minder plaats wil gebruiken, doet er goed aan om te kiezen voor de zogenaamde light wallets. Deze staan ook bekend onder de naam SPV (Simplified Payment Verification) wallets. Voorbeelden hiervan zijn Electrum. Cold storage behoort ook tot de mogelijkheden bij deze wallets. Verder heb je ook nog Exodus, Jaxx en Copay. In deze wallets kun je ook nog andere digitale valuta bewaren dan de Bitcoin. Hierbij is het wel nodig om van interface te wisselen.

Online wallets

We hebben het hierboven al gehad over software wallets die in de Cloud staan. Dit zijn dezelfde portemonnees als de elektronische wallets in de Cloud. Ze blijven gebruiksvriendelijk, maar de vraag blijft of je je geld uit handen wilt geven in de handen van derden. Je kunt de wallet wel beveiligen en raadplegen via apps op je smartphone of op je pc. Beveiliging is het grootste probleem van online wallets. Wanneer je paswoord wordt gekraakt, ben je je wallet en de inhoud ervan immers kwijt.

Mobiele wallets

Dit zijn meestal online wallets die ontworpen werden met het mobiel gebruik ervan in het achterhoofd. Er zijn echter ook mobiele wallets die speciaal voor de telefoon werden ontworpen. Andere mobiele wallets zijn dan weer mobiele versies van de desktop wallets en bieden zodoende dezelfde veiligheid. Abra, Airbitz en Bread zijn wallets die specifiek voor mobiele apparaten werden ontworpen.

Hardware wallets

Hardware wallets kunnen het best worden vergeleken met de kaartlezers die je gebruikt om online te bankieren of je belastingaangifte in te vullen. Het zijn kleine apparaatjes die speciaal werden ontworpen voor Bitcointransacties. Ze zijn heel erg veilig om te gebruiken. Hardware wallets zijn offline en kunnen dus niet gehackt worden. Toch moet je er heel voorzichtig mee zijn en ze op een veilige plaats bewaren. Een kluis is dan geen overbodige luxe! Wordt je hardware wallet gestolen of raak je ze kwijt dan ben je je sleutels en je Bitcoin kwijt. Trezor, KeepKey, Ledger en Case zijn voorbeelden van hardware wallets.

Papieren wallets

Papieren wallets lijken een soort van contradictie te zijn. In feite is dit niet meer dan een stuk papier waarop je je sleutels en Bitcoinadressen bewaard. Hoewel hier niets digitaal aan te pas komt, zijn dit de veiligste wallets van allemaal. Ze kunnen niet gehackt worden en behoren niet tot een netwerk. Natuurlijk kun je deze wallets verliezen en moet je ervoor zorgen dat ze niet in het water belanden.

Bitcoin veilig in een wallet bewaren

Behalve een security suite, een firewall en de gebruikelijke antivirussoftware, moet je nog andere maatregelen nemen om je virtuele geld afdoende te beschermen tegen virussen, malware en/ of hackers. Een eerste maatregel is de zogenaamde tweestapsverificatie.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de geheime vragen die je moet beantwoorden wanneer je je wachtwoord van een website of sociale media kwijt bent. Ook je telefoonnummer is een veelgebruikte manier van tweestapsverificatie. Op een site voor online wallets betekent dit dat je niet alleen moet inloggen met je wachtwoord, maar dat je daarna ook nog eens een bijkomende code moet invullen om de inhoud van je bitcoinwallet te kunnen raadplegen of gebruiken. Om zulke code te kunnen genereren kun je een app gebruiken die beschikbaar is om te gebruiken op een smartphone.

De manier om je wallet te beschermen is de zogenaamde herstelsleutel. Alle wallets bieden aan hun gebruikers deze sleutel aan. U kunt hem gebruiken wanneer u per ongeluk uw wachtwoord of code van uw bitcoinwallet kwijt bent geraakt. Een andere naam voor de herstelsleutel is de seed. Een seed bestaat in de meeste gevallen uit een aantal woorden die geheel willekeurig werden gekozen. Deze reeks woorden bewaar je het best offline en om helemaal veilig te zijn zelfs helemaal niet op uw computer. Je doet er goed aan om deze woordenreeks op papier te bewaren en hiervoor een geheime en goed verborgen plaats te kiezen.

Meerdere Bitcoin wallets gebruiken

Net als bij je spaargeld of bij beleggingen wordt vaak aangeraden je geld of aandelen over verschillende banken of portefeuilles te verdelen. Zo beperk je het risico dat je ineens alles kwijt bent omdat je al je bitcoin in een wallet hebt bewaard. Meerdere wallets gebruiken is gemakkelijk. Er is namelijk geen limiet vastgelegd voor het aantal virtuele portemonnees dat iemand mag bezitten. Dat is goed om weten en zo heb je meteen ook geen enkel excuus om deze maatregel niet toe te passen.

Het besturingssysteem van je computer regelmatig updaten. Vaak krijg je de melding dat er updates voor je computer klaarstaan. De verleiding is groot om deze niet meteen uit te voeren of te installeren. Je hebt het immers druk. Toch doe je er goed aan om alle updates van je besturingssysteem onmiddellijk te installeren. Vaak gaat het namelijk over beveiligingsupdates. Deze mag je gewoon niet missen! Deze updates moet je gewoon zo snel mogelijk installeren.

Bitcoin wallet voor Iphone

Bitcoin wallets voor Iphone zijn o.a. bither, breadwallet, Coinspace, Green wallet, Airbitz en Arcbit.

Bitcoin wallet voor Android

Arcbit, Airbitz, bither, breadwallet, Coinspace en Green Wallet kun je behalve voor de Iphone ook voor Android gebruiken. Andere bitcoinwallets die geschikt zijn voor Android zijn: Greenbits, Mycelium, Simple Bitcoin, Bitcoin Wallet en Electrum.

Reviews Axiras

Beoordeling 9,5/10

★★★★★

Op basis van 2386 beoordelingen

Geef ons een beoordeling